ΖΩΗ ΣΑΟΥΛΗ - ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
     
   

Το Ιατρείο μου

Κλείστε Ραντεβού

Ελπίζω ότι θα απολαύσετε την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα και ότι θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Δίνω μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των υπηρεσιών μου.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μου online ή να επικοινωνήσετε μαζί μου για βοήθεια.

Είμαι στη διάθεσή σας και βραδυνές ώρες - Σάββατο μόνο με ραντεβού.

ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ ΑΝΑΙΜΙΑ ΛΕΥΚΟΠΕΝΙΑ

print
email
ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ ΑΝΑΙΜΙΑ ΛΕΥΚΟΠΕΝΙΑ

ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΣ ΑΝΑΙΜΙΑ ΛΕΥΚΟΠΕΝΙΑ

Χορτοφάγος ή Vegan-ANAIMIA ή ΛΕΥΚΟΠΕΝΙΑ

Μία από τις πλέον σύχνές ερωτήσεις των ανθρώπων που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής είναι οι αλλαγές στην συμπεριφορά και διάθεσή τους μαζί με μικρότερες οι μεγαλύτερες αλλαγές στο αιματολογικό τους προφίλ. Υπάρχει ουσιαστικά ιατρικός ή επιστημονικός λόγος όπου οι άνθρωποι που επιλέγουν αυτήν την διατροφική οδό και στερούνται στοιχειών όπως είναι η ζωική πρωτείνη και μέσω αυτής της στέρησης δημιουργούν άθελα τους αναιμία ή ακόμη και λευκοπενία ;

Είναι δυνατόν η διατροφική ένδεια της ζωικής πρωτείνης να επιφέρει αλλαγή του αιματολογικού προφίλ που να συνοδεύεται από συχνές ιώσεις ή και λοιμώξεις, κόπωση , αδυναμία ακόμη και στήριξης και βάδισης, “βαριά πόδια”, ανήσυχο ύπνο, θόλωση της διάνοιας, αδυναμία συγκέντρωσης ή ακόμη και απώλεια προσωρινής μνήμης…;;;;

Μετά από έναν πλήρη και  καλό αιματολογικό έλεγχο, ο οποίος καθορίζεται από καλή λήψη ιστορικού και που θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες εργαστηριακές αλλά και πιθανόν απεικονιστικές εξετάσεις και έτσι θα προσδιορίζει την ποιότητα του αίματος μας η επιλογή αυτή μπορεί να ακολουθηθεί και από την ανάλογη διατροφή. Οι εξετάσεις λοιπόν αυτές θα καθορισθούν από τον αιματολόγο σας και η διατροφή σας θα αλλάξει έτσι ώστε όταν ακούτε «πρωτεΐνη» , το μυαλό σας να μην πάει μόνο στο κρέας. Οι ακατέργαστες ωμές τροφές είναι γεμάτες πρωτεΐνες, επομένως έχετε αμέτρητες υγιεινές επιλογές ώστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη δίαιτα, με το σωστό ποσοστό πρωτεΐνης.

Αυγά

Πρωτεΐνη: 6γρ. ανά αυγό

Ξεκινήστε  τη μέρα  με μια συμπυκνωμένη δόση πρωτεΐνης: τα αυγά. Δίνουν ενέργεια από το πρωί  μέχρι και το μεσημέρι. Δοκιμάστε τα σε μια ομελέτα, στραπατσάδα, ποσέ, βραστά ή μάτια.

Τυρί και Γιαούρτι

Το τσένταρ, το ένταμ, το κότατζ και πολλά ακόμη τυριά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Συμπεριλάβετέ τα στην καθημερινή σας διατροφή, όπως μια ομελέτα με τυρί, σάντουιτς με τυρί και σουφλέ με τυριά.Το γιαούρτι από αποβουτυρωμένο γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης (13 γρ. ανά μερίδα). Ως μερίδα συνήθως αναφέρεται η κανονική συσκευασία. Το γιαούρτι από πλήρες γάλα, έχει 7,88 γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα. Το στραγγιστό γιαούρτι έχει πρωτεΐνη: 15γρ. ανά 186γρ.

Βασιλικός πολτός

Η διατροφική βόμβα που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών δεν έχει σπουδαία γεύση αλλά προσφέρει σχεδόν τα πάντα. Εκτός από πρωτεΐνη πολύ υψηλής βιολογικής αξίας ο βασιλικός πολτός είναι εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνες: θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, παντοθενικό οξύ, πυριδοξίνη, βιοτίνη, φυλλικό οξύ και σε μικρότερες ποσότητες βιταμίνη C, D, A και Ε . Η συνιστώμενη δοσολογία είναι ένα κουταλάκι κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί κατά προτίμηση το πρωί πριν από το πρωινό γεύμα.

Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα καρύδια, τα φουντούκια και τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτούς (όπως το φυστικοβούτυρο και το βούτυρο αμυγδάλου), έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Τα φυστίκια εκτός από αγαπημένο σνακ, κάνουν πολύ καλό και στην υγεία μας: 30 περίπου γραμμάρια φιστίκια, άψητα και ανάλατα φυσικά, μας δίνουν 6,72 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Οι σπόροι κολοκύθας γνωστοί ως πασατέμπος περιέχουν πρωτεΐνη: 7γρ. ανά 31γρ.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Το ψωμί, τα δημητριακά, οι μπάρες δημητριακών και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Χρησιμοποιήστε ψωμί ολικής στα σάντουίτς σας και δημητριακά ολικής στο πρωϊνό σας.Βρώμη : Μία κούπα μαγειρεμένης βρώμης περιέχει το εντυπωσιακό ποσό των 6,09 γραμμαρίων πρωτεΐνης, ενώ ταυτόχρονα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και βοηθάει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Απολαύστε την το πρωί ανακατεμένη με μερικά κομμάτια μπανάνας ή και άλλων φρούτων και λίγη κανέλλα.Tα αμύγδαλα αποτελούν ένα υπέροχο σνακ, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τόσο για την πυκνότητα των θρεπτικών τους συστατικών, όσο και για τις πρωτεΐνες που περιέχουν. 30 περίπου γραμμάρια αμύγδαλα, περιέχουν 6,05 γραμμάρια πρωτεΐνης και επιπλέον, χάρη στα θρεπτικά τους συστατικά θα σας κρατήσουν χορτάτους για πολλές ώρες.

Φυλλώδη λαχανικά

Όλοι ξέρουν ότι το σπανάκι είναι ένα σημαντικό λαχανικό. Από τον Ποπάυ μέχρι τις σικ σαλάτες των εστιατόριων, το σπανάκι έχει καλή δικαολογημένα καλή φήμη. Μία κούπα μαγειρεμένου σπανακιού ισοδυναμεί με 5,40 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επίσης, είναι γεμάτο με φλαβονοειδή τα οποία έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και επιπλέον κάνει καλό, τόσο στον εγκέφαλο, όσο και στο δέρμα, τα μάτια και τα κόκκαλά μας. Το κουνουπίδι πορεί να μην αρέσει στους περισσότερους. Μία κούπα μαγειρεμένου κουνουπιδιού ισοδυναμεί με 2,30 γραμμάρια πρωτεΐνης και πλήθος θρεπτικών συστατικών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.Το μπρόκολο έχει πολλά από τα εκπληκτικά συστατικά που έχει και το κουνουπίδι,αφού και τα δύο είναι σταυρανθή λαχανικά. Έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οφέλη για το πεπτικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και τα κόκαλα, ενώ μία μόνο κούπα ψιλοκομμένου μπρόκολου περιέχει 5,8 γραμμάρια πρωτεΐνης.Ένα πιάτο με ψητά σπαράγγια, «ραντισμένα» με μπαλσάμικο, είναι αρκετό για να σας ανοίξει την όρεξη, έτσι δεν είναι; Τα σπαράγγια όμως δεν είναι μόνο ένα καλό ορεκτικό: οχτώ μίσχοι σπαραγγιού έχουν 3,10 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Κινόα

Μία από τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών. Το κινόα είναι ένας αρχαίος καρπός διάσημος για την περιεκτικότητα του σε πρωτεϊνη. Σε αντίθεση με τα περισσότερα δημητριακά, το κινόα περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα και εκείνα που το σώμα σου δεν μπορεί να φτιάξει. Το δημητριακό αυτό είναι επίσης χαμηλό σε χοληστερίνη, ενώ αποτελεί μια καλή πηγή σιδήρου και φυτικών ινών. Από μόνη της είναι μια τέλεια πηγή πρωτεϊνών και η «βασίλισσα» όλων των δημητριακών. Έχει το υψηλότερο ποσοστό περιεκτικότητας πρωτεΐνης, αφού μία μαγειρεμένη κούπα έχει 8 γραμμάρια. Αν τη συνδυάσετε με ένα-δυο κομμάτια κουνουπίδι, σπαράγγια και μπρόκολο, τότε έχετε ένα εύκολο γεύμα το οποίο περιέχει πολλά γραμμάρια πρωτεΐνης.

Όσπρια

Τροφές όπως τα μπιζέλια, οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια, κ.λπ, εμπίπτουν σε μια κατηγορία που αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεΐνης και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή μας. Ένα φλιτζάνι φακές περιέχουν περίπου 18 γρ. πρωτεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι φασόλια, μέχρι και 15 γρ. πρωτεΐνης.Φακές: η υπέρ-σούπα. Μαζί με τα φασόλια, οι φακές, είτε τις προτιμάτε στην κλασσική παραδοσιακή τους μορφή ως σούπα, είτε στη σαλάτα σας, αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, φτάνοντας τα 18 γραμμάρια σε 1 φλιτζάνι (δηλαδή όσο περίπου μια μπριζόλα). Και αντί για λίπη και θερμίδες, οι φακές θα σας χαρίσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, φώσφορο, φυτικές ίνες, σελήνιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κ.ο.κ. Αν μάλιστα τις συνδυάσετε με ρύζι, θα λάβετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που θα λαμβάνατε και από μια μπριζόλα.Είτε προτιμάτε τα ρεβίθια ή τα κλασσικά φασόλια ή τα μαύρα ή τα κόκκινα, ένα φλιτζάνι φασολιών περιέχει περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης. Όπως και με τις φακές και το ρύζι, όμως, έτσι και με τα φασόλια, λόγω του ότι στερούνται τα αμινοξέα μεθειονίνη και κυστεΐνη, καλό είναι να τα συνδυάζουμε με δημητριακά ή ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να τα μετατρέπουμε σε όσο πιο θρεπτική τροφή γίνεται.

Προϊόντα σόγιας

Όλα τα προϊόντα σόγιας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Επιλέξτε ανάμεσα σε γάλα σόγιας, καρπούς σόγιας και τόφου, καθώς και διάφορα τυριά σόγιας, παγωτά, μπάρες σόγιας κ.ά. για να προσθέσετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας. Τα φασόλια σόγιας θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικά εδώ και πολλά χρόνια γιατί εκτός από πρωτεΐνες, έχουν επίσης βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Γάλα σόγιας με πρωτεΐνη: 8γρ. ανά 1 φλιτζάνι

Τόφου: το τυρί με πρωταγωνίστρια τη σόγια

Οι χορτοφάγοι το έχουν βάλει για τα καλά στη διατροφή τους και οι υπόλοιποι καταναλώνουν συχνά τόφου, είτε σε περιόδους νηστείας, είτε για αλλαγή από την καθιερωμένη φέτα. Όπως και να ‘χει, μισό φλιτζάνι τόφου περιέχει περισσότερα από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία αν και είναι φυτικής προέλευσης είναι υψηλής βιολογικής αξίας, χωρίς τα λιπαρά άλλων τυριών.

Μαγιά μπύρας:

Η μαγιά μπύρας έχει μεγάλη διατροφική αξία λόγω υψηλής περιεκτικότητας της σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συγχρόνως, αποτελεί πηγή μετάλλων , πρωτεϊνών (45%) και υδατανθράκων (35%). Επίσης περιέχει πάρα πολλά αμινοξέα.

Καστανό ρύζι

Το μαγειρεμένο καστανό ρύζι περιέχει πέντε γραμμάρια πρωτεϊνης ανα κούπα και σε σύγκριση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεϊνης, είναι το δεύτερο σε υψηλή περιεκτικότητα σε BCAA μετά το κινόα.

Έχει διαβαστεί 2151 φορές