ΖΩΗ ΣΑΟΥΛΗ - ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
     
   

Το Ιατρείο μου

Κλείστε Ραντεβού

Ελπίζω ότι θα απολαύσετε την περιήγηση σας στην ιστοσελίδα και ότι θα βρείτε πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Δίνω μεγάλη προσοχή στην ποιότητα των υπηρεσιών μου.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες μου online ή να επικοινωνήσετε μαζί μου για βοήθεια.

Είμαι στη διάθεσή σας και βραδυνές ώρες - Σάββατο μόνο με ραντεβού.

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

print
email
ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΥΗΣΗ

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΚΗ ANAIMIA ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ και ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αναιμία ονομάζουμε την πτώση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων ή/και της αιμοσφαιρίνης σε σταθερό όγκο αίματος. Με τον όρο  αναιμία, εννοούμε ότι τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα είναι χαμηλότερα από τα φυσιολογικά. Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη που περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα μας τα όργανα. Στην εγκυμοσύνη είναι αυτή που παρέχει οξυγόνο στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος του πλάσματος στο αίμα αυξάνεται περισσότερο από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να έχουμε αιμοαραίωση, που αντικατοπτρίζεται με πτώση της τιμής του αιματοκρίτη και της αιμοσφαιρίνης από τον τρίτο μήνα της κύησης, ενώ το μέγιστο της μείωσης αυτής παρατηρείται από τον πέμπτο μέχρι τον όγδοο μήνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση πιθανώς να εξελιχθεί σε αναιμία, η οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί προληπτικά με θετικά αποτελέσματα.

Στην εγκυμοσύνη θεωρούμε πως έχουμε αναιμία όταν η αιμοσφαιρίνη είναι κάτω από 11gr/dl  και ο αιματοκρίτης κάτω από 33%. Εάν είναι πάνω από αυτά τα όρια τότε θεωρούμε πως είναι φυσιολογική αναιμία της κύησης.

Η συσχέτιση της προωρότητας, των αυτόματων αποβολών, της ενδομήτριας καθυστερημένης ανάπτυξης του εμβρύου, οι μαιευτικές φλεγμονές αλλά και η προεκλαμψία είναι ανάλογες της πτώσης της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη.

Η πιο συχνή μορφή αναιμίας είναι η λεγόμενη «σιδηροπενική», που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, και η οποία επιτείνεται κατά την διάρκεια της κύησης , του τοκετού και του θηλασμού. Οι έγκυες εξ ορισμού έχουν έλλειμμα στις αποθήκες σιδήρου. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  το 90% των γυναικών κατά την έναρξη της κύησης είναι σε λανθάνουσα σιδηροπενία. Η συνιστώμενη δόση σιδήρου φαρμακευτικά κατά την διάρκεια της κύησης και αναλογικά με τις εβδομάδες κύησης είναι 15-200mg στοιχειακού σιδήρου.

Διατροφικά ο σίδηρος που μπορούν να λαμβάνουν διατροφικά  καθημερινά οι εγκυμονούσες διακρίνεται σε  δύο είδη σιδήρου : στον αιμικό και στον μη αιμικό σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε ζωικές τροφές :

κόκκινο κρέας -μοσχάρι, κατσίκι, χοιρινό-

ψάρια και  μαλάκια γενικά, γαρίδες, καλαμάρια,

πουλερικά αλλά και αυγά

 ενώ ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές :

όσπρια γενικά, φακές, φασόλια,

σπανάκι,

κουκιά,

αρακάς,

κακάο και σοκολάτα,

βρώμη και δημητριακά ολικής αλέσεως,

μέλι,

δαμάσκηνα, βερύκοκα και αποξηραμένα

 Απορροφάται καλύτερα ο αιμικός σίδηρος από το σώμα αλλά οι πιο πολλές τροφές περιέχουν μη αιμικό σίδηρο. Οι πρωτεΐνες του κρέατος και η βιταμίνη C βελτιώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Οι τανίνες (τσάι), το ασβέστιο (γαλακτοκομικά), μειώνουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Η βιταμίνη C έχει μεγάλη σημασία καθώς ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι μπορεί να διπλασιάσει ή ακόμα και να τριπλασιάσει την απορρόφηση του σιδήρου. Έτσι, οι τροφές με σίδηρο πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (ακτινίδιο, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σγουρό μαρούλι, σαλάτες).

Επειδή οι αποθήκες σιδήρου πολλών γυναικών δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, συστήνεται η λήψη σιδήρου σε συμπλήρωμα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και σε μεγάλη έλλειψη σιδήρου με χαμηλό συνοδό αιματοκρίτη μπορεί να κρίνεται απαραίτητη και η παρεντερική ενδοφλέβια χορήγηση αυτού, με νεότερα σκευάσματα όπως :  Καρβοξυμαλτοζικός τρισθενής σίδηρος Ferric Carboxy-maltose, η πιο πρόσφατη μορφή ενδοφλέβιου σιδήρου που έχει εγκριθεί με σημαντικότερο πλεονέκτημα της μορφής αυτής είναι η δυνατότητα χορήγησης 1000mg σιδήρου σε 15min χωρίς σχεδόν κανένα κίνδυνο επιπλοκών.

 

 

 

 

 

 

Έχει διαβαστεί 2694 φορές